“Dani paprike”

U selu Ravnju održana je prva po redu manifestacija “Dani paprike”. Ravnje je veoma poznato po proizvodnji paprike, a kažu da je svaka druga kuća u selu i gaji. Svoje proizvode je izložilo Udruženje “Ravnjanska kapija”, kao i svi zainteresovani Ravnjanci. Izmerena je i najteža paprika od 423g, a vlasnik je Željko Kuzmanović iz Ravnja.

Organizator ovog događaja je Udruženje “Ravnjanska kapija”, uz znatnu podršku Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, koja je obezbedila određena sredstva. Kako su istakli nadležni, cilj je, pre svega, da se promoviše rad povrtara ovog kraja i da se nastavi duga tradicija gajenja veoma dobre paprike.

Na ovaj način, grad Sremska Mitrovica želi da podstakne proizvodnju paprike koja je jedna od najprofitabilnijih povrtarskih proizvoda na ovim prostorima. Radno-intenzivna proizvodnja, uz otvaranje prerađivačkih kapaciteta, nešto je što će zadržati i mlade ljude na selu, istakao je gradonačelnik Sremske Mitrovce.

Manifestacija “Dani paprike” u Ravnju okupila je dosta meštana koji su uživali u različitim proizvodima od paprike, gde je biran i najukusniji ajvar. Pored raznih drugih specijaliteta, posetioci su imali prilike  da pogledaju i bogat kulturno-umetnički program. Ravnjanci se nadaju da će ova manifestacija prerasti u tradiciju i da će se, i narednih godina, veoma uspešno održavati.