Žitni trg

Radovi na rekonstrukciji Žitnog trga u Sremskoj Mitrovici počinju u drugoj polovini avgusta, potvrđeno je Sremskoj televiziji. U toku je proces javne nabavke, a čim se okončaju propisane zakonske procedure, pristupiće se konzervatorsko-restauratorskim radovima. Na osnovu ovih informacija, može se zaključiti da će i ovogodišnji “Srem folk fest” biti organizovan na Žitnom trgu, a da će već naredni, 2018. godine biti u uređenijem okruženju.

Na ovom lokalitetu posle pola veka, pristupiće se restauratorsko–konzervatorskim radovima. Građani mahom pozdravljaju tu ideju, ali se i pitaju kako će nakon planiranog poduhvata izgledati taj deo grada.

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici kažu da su planirani opsežni radovi koji će, na neki način, taj trg učiniti još atraktivnijim i maksimalno ga prilagoditi letnjim kulturnim sadržajima. Naravno, u svemu tome vodiće se, pre svega, računa na očuvanje kulturne baštite koja datira iz perioda Sirmiuma

Vodilo se računa da planirana rekonstrukcija ne utiče na organizaciju ovogodišnjeg “Srem folk festa”, jer za Mitrovčane ta manifestacija gubi na lepoti ako nije na toj lokaciji. Posebno, ako se zna da će ove godine na Festu nastupiti čak 18 ansambala iz 13 zemalja sveta.

“Srem folk fest” počinje 11. i trajaće do 14. avgusta, sedmi je po redu. Nakon toga, Žitni trg se pretvara u gradilište. Za to je Mitrovica kroz projekat “Gradovi u fokusu” obezbedila 27 miliona dinara iz budžeta Ministarstva kulture Republike Srbije.