Velika Gospojina (Video)

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Velika Gospojina, proslavljaju mnoge porodice u Sremu. U inđijskom selu Ljukovo, po tradiciji održava se vašar, odnosno kirbaj, ali stanovnici kažu da slava više nije kao što je nekada bila.

“Događaj koji su nekada u Ljukovu svi jedva čekali je seoska slava. Na Veliku Gospojinu su se tu okupljali meštani i gosti iz raznih krajeva”, priča naš sagovornik, koji pamti ta prošla vremena.

Moderno vreme, savremen način života i druge okolnosti, uticale su da kirbaj u sremskim selima izgubi na sadržajnosti. Tek po koji štand sa igračkama, liciderima i svilenim bombonama, danas Ljukovčane podseća na Veliku Gospojinu.

U selu se trude da, koliko je u njihovoj moći, očuvaju tradiciju i narodne običaje, kažu nam u mesnoj zajednici koja će ovog puta za meštane i goste organizovati prigodan kulturno-umetnički program u centru sela.

Podsećamo, Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i Srpska pravoslavna crkva i vernici slave ga 28. avgust, kada se završava i post koji traje 14 dana.