Umetnost na testeri

Publika u Sremskoj Mitrovici imala je priliku da uživa u veoma zanimljivom koncertu violinistkinje Sonje Kalajić, odnosno “Tria Sensartika” iz Beograda. Koncert je održan u biblioteci “Gligorije Vozarević”, a ono što je zanimljivo je to da Sonja, pored mnogih instrumenata, svira i na testeri. Pored sasvim obične stolarske testere, Sonja se predstavila i znanjem na violini, kastanjeti i mandolini, a svirala je mediteransku muziku.

Mitrovčani koji su posetili biblioteku u Sremskoj Mitrovici, uživali su u veoma zanimljivom koncertu “Tria Sensartika”, a najinteresantinije im je to što je Sonja svirala na testeri. Većina prisutne publike nije imala priliku da čuje i vidi ovako nešto, a pokazalo se da su oduševljeni i da su veoma uživali u koncertu.

Sonja Kalajić je magistrirala Violinu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, ali ipak Srbiju, a može se reći i svet, osvojila je svirajući na stolarskoj testeri. Kako nam je rekla ova umetnica, ljubav prema testeri javila se još u detinjstvu, a da svira na njoj, naučila je u Argentini kod čuvenog profesora Rodriga Gere. Kaže da se na stolarskoj testeri mogu svirati mnogo složenije kompozicije i praviti viši skokovi između nota, nego na pravoj muzičkoj testeri. Kao i za svaki insturment, i za ovaj je potrebno neko muzičko obrazovanje, ali traži se i veliko odricanje.

“Trio Sensartiko” je jako zanimljiva kombinacija umetnika, koji svoje znanje u muzici predstavljaju na više instrumenata, a za Mitrovčane upriličili su veoma zanimljiv koncert i prezentovanje mediteranske  muzike. I u narednom periodu, naše sugrađane očekuju veoma zanimljivi događaji, kažu iz Biblioteke “Gligorije Vozarević”.

Sonja Kalajić je pored mnogo talenata u muzici, ovim znanjem na testeri ostvarila svoj dečiji san.  “Trio Sensartiko” do sada je održao preko sto koncerata širom Srbije, BIH, Makedonije, Mađarske, Rumunije i Austrije.