Nema bojazni od aflatoksina

Da li postoji strah kod naših poljoprivrednika od pojave aflatoksina, pitanje je koje se postavlja ovih dana? Zbog veoma visokih temperatura i male količine padavina, usledila je suša, a ona je jedan od glavnih izazivača aflatoksina i njegove pojave u kukuruzu i namirnicama, pre svega u mleku. Pojava ove bakterije najviše preti stočarstvu, jer postoji bojazan za loš kvalitet mleka.

U razgovoru sa poljoprivrednikom iz Šašinaca koji u svom vlasništvu ima oko 50 različitih grla stoke i 50 jutara zemlje, uvek postoji bojazan da dođe do pojave aflatoksina pogotovo u ovakvom periodu, kad naizmenično dolazi do sušnog perioda i perioda kiše. Kako nam je rekao preventivne mere će tek primeniti, ako se ova bolest kukuruza uopšte pojavi, a najvižnije je dobro obezbeđen smeštajni objekat, kako privatni tako i u silosima.

Kako nam je rečeno, suša je evidentna ove godine i očekuje prinose za oko 50%, odnosno 2500t manje nego prošle godine, tako da će samimi tim i proizvodnja mleka biti umanjena. Kako je ovaj Šašinčanin istakao, što se tiče samih poljoprivrednika, oni će preduzeti svu kontrolu nad zrnastom hranom ubacivanjem raznih zaštitnih supstanci, koje će da umanje dejstvo tih aflatoksina. Analiza se vrši svakodnevno i svaka neispravnost hrane, odmah se kontroliše i zaražene namirnice uklanjaju.

Sve mere će se preduzeti, kako ne bi došlo do neželjene situacije. Ukoliko ipak i dođe do nekih problema u rodu žitarica i prinosu hrane i mleka, a pre svega u pojavi aflatoksina, neophodna je pomoć države, kaže naš sagovornik.