“Kulturno leto” za migrante

Opština Šid, Povereništvo za izbeglice i Kulturno obrazovni centar organizovali su Prihvatnom centru Adaševci kulturni program za migrante, kojima je ovaj centar privremeni dom, dok čekaju nastavak puta. U zajedničkom programu su nastuple folklorne grupe šidskih kulturno-umetničkih društava i migranti.

U želji da se migrantskoj populaciji koja boravi u Prihvatnom centru u Adaševcima približi kulturno i multinacionalmo bogatstvo i ukaže gostopromsto, organizovan je kulturno zabavni program koji je ujedno bio i način da se na kreativan način ispuni slobodno vreme migranata, od kojih neki u ovom centru borave i više od godinu dana.

U Prihvatnom centru u Adaševcima trenutno boravi 670 migranata, kojima je jedini cilj da nastave započeti put prema nekoj od zemalja Evropske unije. Brigu o njima do tada vodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Program, u sklopu manifestacije “Šidsko kulturno leto”, organizovali su Opština Šid, Povereništvo za izbeglice u saradnji sa Komesarijatom i Kulturno obrazovni centar. Nastupile su folklorne grupe šidskih kulturno-umetničkih društava “Sveti Sava”, “Đura Kiš” i “Jednota”, kao i migranti kojima je Prihvatni centar privremeni dom.

U sklopu približavanja različitih kultura i mentaliteta, migrantske populacije i lokalnog stanovništva, a u nameri da suživot bude kvalitetniji, planirano je organizovanje sličnih kulturnih programa i u Prihvatnom centru u Principovcu.