Kirbaj u Gibarcu i Ilincima

Svetog Iliju kao seosku slavu obeležavaju Gibarac i Ilinci. Kirbaji su u selu jedinstveni vid zabave, a na centru sela tada se okupljaju sve generacije. Ekipa Sremske televizije i ovog puta bila je sa vama na kirbaju u oba sela šidske opštine.

Obeležavanje seoske slave je dan kada selo živi. Meštani Gibarca i Ilinaca, dva sela u šidskoj opštini, tradicionalno 2.avgusta obeležavaju Svetog Iliju, kao slavu sela. Tog dana, održava se kirbaj koji za sve generacije nudi po nešto, posebna atrakcija za najmlađe je luna park, čija ponuda je ove godine u Gibarcu bila bogatija nego u Ilincima, dok se omladina u kafićima, koji su proširili svoje bašte u oba sela, provodila do jutra.

Nekada su slave u selu izgledale drugačije. Stariji meštani se sećaju prošlih vremena i običaja koji su nestali, a o tome kako su kirbaji izgledali nekad dugo smo pričali sa Slavkom Stojšićem iz Ilinaca.

Kako su meštani ovih sela obeležili Svetog Iliju, pogledajte u okviru reportaže “Kirbaji u Sremu” na Sremskoj televiziji večeras u terminu od 22 sata i 40 minuta.