Umanjenje prinosa i ranija žetva

Ovogodišnji rod kukuruza za skidanje prispeće prema procenama stručnjaka i do tri nedelje ranije. Tome najviše doprinose nestabilne vremenske prilike koje su okarakterisale proizvodnu godinu do sada. Osim što se ubrzava razvoj, doći će i do umanjenja prinosa, jer kiše nije bilo u dovoljnim količinama. Predviđanja su da će najmanje 30 posto iznositi gubitak ,a na pojedinim parcelama gde nije poštovana agrotehnika i do 100 posto.

Ovogodišnji prinos kukuruza sigurno će biti manji u odnosu na prošlu godinu, kažu stručnjaci. Ukoliko se ostvare prognoze, a po svemu sudeći hoće, i u narednih nekoliko dana ne padne ozbiljna kiša, kukuruzu se ne piše dobro.

Šteta će se ogledati u umanjenju prinosa za oko 30 posto, dok će biti i parcela sa još lošijom slikom. Samo oni koji su obezbedili navodnjavanje, a koji su retki u ovom momentu sa takvim sistemom u ratarstvu, imaće prosečan rod. Ono što je posledica ekstremno visokih temperatura je i ubrzano sazrevanje, a što će usloviti i ranije skidanje sa parcela.

Po mišljenu stručnjaka, a o čemu se dosta govori ovih dana, kada je cena kukuruza u pitanju, ova kultura će u narednom period zbog razvoja situacije sigurno poskupeti, jer je sadašnja cena od 18 dinara za kukuruz potpuno nerealna. Opširnije u emisiji “Paor” u rubrici Ogledno polje od 13:30 časova.