Dobar odziv za vakcinaciju dece

Da bi se obezbedio kolektivni imunitet i sprečilo svako širenje zaraze, potrebno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno više od 95 odsto dece. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”najveći procenat ostvarene vakcinacije je sa petovalentnom vakcinom, dok je vakcinacija dece protiv malih boginja, MMR vakcinom, u padu. Proveravali smo kakvo je stanje u Domu zdravlja “Ruma”.

Prošle godine usvojen je zakon o obaveznoj vakcinaciji i uvedene novčane kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu. U rumskom Domu zdravlja, roditelji koje smo pitali na tu temu, kažu da se nikada nisu dvoumili oko vakcinisanja svog deteta.

Roditelji su najviše uplašeni zbog MMR vakcine, ali pedijatri su tu da razgovaraju  sa njima i objasne zašto je vakcinacija deteta važna.

Kolektivni imunitet se može ostvariti ukoliko je vakcinacijom obuhvaćeno više od 95 odsto dece. Dr Maričić ističe da je zadovoljan odzivom roditelja.

Da bi jedna vakcina stigla na tržište ona mora da prođe naučne metode testiranja i ispitivanja najsavremenijim tehnologijama. Upravo zahvaljujući vakcinama mnogobrojne zarazne bolesti su iskorenjene.