Plivački maraton Jarak-Šabac

Međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac održan je danas po 48. put za redom. Maraton se tradicionalno održava na ovom mestu pod nazivom “Trka mira”, a u znak sećanja na “krvavi marš 1941.” kada su Nemci sproveli nekoliko hiljada Šapčana do logora u selu Jarak. Maraton je okupio 18 takmičara iz 5 zemalja, a nagradni fond od 4200€ je podeljen u muškoj i ženskoj kategoriji. Organizator ove manifestacije je Turistička organizacija Šabac u saradnji sa Mesnom zajednicom Jarak, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Tradicionalni maraton Jarak – Šabac okupio je mnogo takmičara iz različitih delova sveta, uglavnom su to mladi maratonci i maratonke. Kako su nam rekli, mnogi od njih i pored vrućine i veoma tople savske vode, od čak 28 stepeni Celzijusa, očekivali su veoma dobru borbu i dobar plasman.

Po rečima direktora maratona, na ovogodišnjem 48. maratonu učestvovalo je 18 maratonaca iz 5 zemalja, od kojih je 7 devojaka i 11 dečaka, a najmlađi učesnik ima 12 godina. Nagradni fond je 4200€, a podeljene su i novčane nagrade za plasman domaćih takmičara u iznosu od 600€.

Plivački maraton je veoma značajan za selo Jarak, jer je posvećen žrtvama krvavog marša iz 1941. godine, koji su iz Šapca bili proterani i zatočeni u ovom mestu. Kako nam je rekao predsednika MZ Jarak, meštani ovog sela su pomagali zatočenima, a u znak zahvalnosti Šapčani su na ulazu u Jarak podigli spomen česmu.

Kako je izjavio gradonačelnik Sremske Mitrovice, ova manifestacija bi trebala narednih godina biti još masovnija, kako bi izrazili poštovanje i sećanje na sve one koji su dali život za svoju državu.

Na 48. tradicionalnom međunarodnom plivačkom maratonu Jarak – Šabac prvo mesto u muškoj kategoriji osvojio je Tamaš Farkaš iz Srbije sa prolaznim vremenom od 2 sata 48 minuta i 54 sekunde. U ženskoj kategoriji prvo mesto je osvojila Lenka Sterbova iz Češke sa vremenom 2 sata 59 minuta i 31 sekunda.