Poljoprivredni potencijali na Sajmu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, javnosti je predstavio rezultat poslednje posete Kini. U pitanju je sertifikat koji je naša zemlja dobila kada je u pitanju izvoz jagnjećeg mesa što će stvoriti velike dobiti u agraru. Ministar se takođe sastao i sa vršiocem dužnosti šefa Delegacije EU u Beogradu, Oskarom Benediktom, obišao štandove organske proizvodnje u kojoj postoji šansa za razvoj u domaćem agraru i otvorio ceremoniju dodele odlikovanja za najbolja grla sa Nacionalne izložbe stoke.

Prvi sertifikat za izvoz neograničenih količina jagnjećeg mesa u Kinu izgleda ovako. Javnosti je prikazan na 84. Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Za goveđe meso neophodno je da se dovrši još nekoliko detalja i vrlo brzo će moći u Kinu u neograničenim količinama, dok se do kraja godine očekuju dozvole za svinjsko meso, mleko i suve šljive.

Na Sajmu je ministar imao i strateški značajan sastanak sa predstavnikom EU, a prilikom susreta iskazana je dobra saradnja obe strane posebno u segmentu Ipard programa.

Kao domaćin ministar je gosta iz EU upoznao sa različitim potencijalima koje naš agrar nudi. Na štandovima je promovisan rad i proizvodi izlagača iz Srbije – od poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača i prerađivača, do lokalnih i regionalnih udruženja i obrazovnih institucija.

Veliki potencijal postoji u organskoj proizvodnji. Primera radi rast u izvozu organskih proizvoda je za oko 60 odsto veći prošle godine nego u 2015. godini. Izložba organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na sajmu se sprovodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom “Serbia organica”. Sajam takođe ima značajnu ulogu i u promociji stočarstva. Nacionalna izložba stoke je najveća izložba živih eksponata na Balkanu. Prvi put je organizovana aukcija stoke, a najuspešnijim učesnicima izložbe uručena su najviša priznanja.