“Mitrovica na Savi”

Izložbu “Mitrovica na Savi, velike opomene-veliki graditeljski poduhvati”, povodom godišnjice odbrane od poplava, otvorio je ministar Nedimović, koji je 2014. godine u vreme odbrana od poplava bio gradonačelnik Sremske Mitrovice. Događaju koji je upriličen na cenrtralnom gradskom trgu, prisustvuje i sadašnji gradonačelnik, Vladimir Sanader, sa svojim saradnicima, kao i brojni Mitrovčani.

Danas je otvorena izložba pod nazivom “Mitrovica na Savi, velike opomene – veliki graditeljski poduhvati” na samom centralnom Trgu Ćire Milekića kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici, kao i sugrađani. Reč je o izložbi fotografija i arhivske građe o odbrani grada od poplavnih talasa autora Milenka Bobića. Na svečanom otvaranju istaknuto je da je od tada, kada je grad odbranjen, mnogo urađeno da bi se takve situacije ubuduće sprečile.

Izložbu je otvorio tadašnji gradonačelnik, a danas ministar u Vladi Srbije, Branislav Nedimović, koji je istakao da su ovo veoma dirljivi momenti za sve koji su tada branili zajedničkim snagama grad. Takođe je naglašeno, da će se grad ubuduće od velikih voda braniti modernije, te je podsetio da je projekat mobilnih panela za zaštitu u završnoj fazi, a da će se više raditi i na edukaciji mladih u školama, kako se reaguje u kriznim situacijama.

Na današnjem događaju bilo je reči i o inicijativi, po rečima ministra, da se plato ispred mitrovačkih vodoprivrednih preduzeća nazove po Đorđu Stojšiću, nekadašnjem gradonačelniku, koji je bio inicijator izgradnje odbrambenog sistema grada, kao simbol borbe sa rekom koja, iako je velika prednost za grad, ponekad može izazvati nepoželjne situacije kao te 2014. godine.