Fungicidni tretmani u pšenici

Usevi pšenice se nalaze u fazi pred početkom cvetanja. U ovom periodu, u vlažnim uslovima koji su prisutni u poslednje vreme, može doći do infekcije klasa gljivom koja prouzrokuje fuzariozu klasa, odnosno šturost. Ipak, stručnjaci ističu da sa tretmanima fungicidima ne treba žuriti, već sačekati da pšenica cveta, do čega će u ovim danima doći i u zavisnosti od sorte.

Jedno od najdestruktivnijih oboljenja strnih žita jeste fuzarioza klasa. Bolest dovodi do smanjenja prinosa i kvaliteta zrna. Ovaj tip oboljenja se javlja u rano proleće na pšenici. Simptomi ovog oboljenja su u vidu beličaste navlake na mladim biljkama i pojava je na pojedinim mestima na parceli. Poljoprivredni proizvođači koji žele dobar rod ističu da će primeniti fungicidne tretmane u narednom periodu.

Poseban značaj gljive koja prouzrokuje fuzariuozu je u njenoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja. U cilju sprečavanja infekcija i sinteze mikotoksina mere zaštite treba sprovesti na početku cvetanja, kada 5% klasova izbaci prašnike nekim registrovanih fungicida, ali ipak ne treba žuriti sa tretmanom stav je stručnih lica.

Nakon fungicidnih tretmana kod ozbiljnih proizvođača uslediće i ostale mere zaštite kako bi se omogućio nesmetan razvoj useva u skladu sa preporukama stručnjaka. Do tada sva svoja raspoloživa sredstva usmeriće na borbu za očuvanje od fuzariuma.