Vodostaj Save

Vodostaj reke Save kod Jamene u protekla 24 sata porastao je za 35 centimetara i trenutno iznosi 400 centimetara. Trenutni nivo vodostaja daleko je od granice redovne odbrane od poplava koja se proglašava kada vodostaj dostigne 970 centimetara.

Trenutni vodostaj reke Save kod Jamene od 400 cm, nije zabrinjavajući, iako ima tendenciju porasta, s’ obzirom da se redovna odbrana proglašava kod 970 cm. Meštani nakon poplava iz 2014. godine pomalo strahuju kada počnu obilnije kiše.

Od poslednje poplave u Jameni prošlo je skoro tri godine. Uništene kuće i objekti su obnovljeni, a život u selu odavno se vratio u normalne tokove.

Opština Šid svake godine donosi Operativni plan odbrane od poplava, koji predviđa mere i sredstva kojima se deluje da bi u slučaju poplava posledice bile što manje.

Opština Šid ujedno je i nosilac projekta prekogranične saradnje između Srbije i BiH, čija je suština upravo adekvatan odgovor u situacijama elementarnih nepogoda, kao što su poplave, kroz delovanje sistema zaštite i spašavanja ljudi i imovine.