Savetovalište za dijabetes

U okviru Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici kroz Savetovalište za dijabetes tokom jednog dana javi se za stručnu pomoć i do 30 pacijenata. Dijabetes ili šećerna bolest je oboljenje koje je neizlečivo, ali uz pravilnu upotrebu stručne pomoći i lekova, život pacijenta ne mora umnogome da se razlikuje od života zdrave osobe.

Šećerna bolest je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevina.

U mitrovačkom Savetovalištu svakodnevno pomoć potraži i do 30 pacijenata. Ovde dobijaju korisne savete o korekciji režima ishrane, ali i o terapijama.

Grad Sremska Mitrovica, takođe je, u saradnji sa Domom zdravlja sproveo i veliki broj besplatnih akcija merenja osnovnih životnih parametara po selima i u gradu, u cilju prevencije.

Klasični simptomi prisutni kod tipa 1 se mogu naći i kod ovog oblika šećerne bolesti, ali retko na njenom početku. Većina pacijenata ima podmukli početak bolesti, koji može biti asimtomatski godinama, posebno kod gojaznih osoba, gde se bolest najčešće otkriva slučajno prilikom rutinskih analiza.