Nicanje suncokreta

Suncokret u Sotu, kod Šida se nalazi u fazi dva lista, što opet ima veze sa vremenom setve. Stanje je za sada zadovoljavajuće mada vlage u zemljištu fali. Poljoprivredni proizvođači se nadaju da će kiša koja je najavljena za naredni period dodatno popraviti situaciju u zemljištu i doneti neophodne količine vlage za dalji razvoj biljke.

Nakon tri nedelje od setve izvršena je kontrola useva suncokreta na polju. Situacija je takva da je biljka u fazi dva lista i da po rečima poljoprivrednika dobro napreduje. Korova nema, jer je tretman na parceli odrađen nekoliko dana pre manjih padavina koje su pogodile atar u Sotu kod Šida.

Intenzivnije nicanje suncokreta očekuje se u narednim danima, nakon kiše koja je najavljena. Vlage nema u dovoljnoj količini da usev nesmetano napreduje, s’ toga se nadaju većim padavinama u narednom periodu koje bi pomogle razvoju.

Skidanje suncokreta sa parcele očekuje se krajem avgusta i početkom septembra meseca. Do tada predstoje poslovi kao što su prvo međuredno kultiviranje suncokreta na dubinu 6-8 cm. Drugo kutiviranje se izvodi 15-ak dana kasnije na dubinu 10-12 cm. Potom sledi prihranjivanje đubrivom.