Kvalitet voća i povrća

Na pijačnim tezgama pored ranog povrća iz domaćih plastenika, nalazi se i ono iz uvoza, ponegde sa naznakom da je iz Makedonije, Turske, Španije ili Grčke. Jagode su skoro na svakoj tezgi i prema rečima prodavaca imaju svoje kupce koji ne pitaju za poreklo i način proizvodnje, njih samo zanima kolika je cena.

Na zadovoljstvo i veliko iznenađenje kupaca i ljubitelja jagoda, paradajza i krastavaca na tezgama gradske “Zelene pijace” ovih dana se mogu pronaći upravo te namirnice, doduše iz plastenika i uvoza, uglavnom iz Grčke. Osim što je ovim namirnicama u aprilu mesecu cena prilično visoka zanimalo nas je da li kupci posežu za ovim proizvodima kada im još uvek nije sezona i da li su skeptični kada je reč o kvalitetu.

Oni koji poznaju prodavce i koji su navikli na njihov kvalitet robe, ne lutaju dalje, ali čini se da je takvih sve manje. Mnogi samo upoređuju cene, idu od jednog do drugog, a na kraju odlaze praznih ruku kažu prodavci, koji takođe ističu da kupci prvo pitaju za cenu, a tek onda i za kvalitet proizvoda.

Kvalitet kupljenog proizvoda svakako je najbitniji faktor pri odabiru određene namirnice, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača. Kod nesezonskog voća i povrća bitno je znati poreklo proizvoda, ali i način na koji je ono uzgajano.

Vrhunski kvalitet voća i povrća biće samo tokom prirodne faze berbe. Tada ne samo što je aroma voća i povrća najintenzivnija, već je i sadržaj hranljivih materija najveći. Ako kupujete proizvode sa domaćeg podneblja, zasigurno ćete dobiti bolji kvalitet proizvoda.