Vek i po’ negovanja čitalačke kulture

Prigodnim muzičko-scenskim programom biblioteka je u svojim prostorijama danas proslavila godišnjicu postojanja. Ovom događaju prisustvovali su brojni gosti, prijatelji i čitaoci. Više od vek i po’ ona predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova za Mitrovčane.

Stručni rad biblioteke odvija se u Odeljenju za matične poslove Odeljenju za nabavku i obradu knjiga, Odeljenju za popularizaciju knjige i čitanja, Zavičajnoj zbirci, Odeljenju za rad sa odraslima, Čitaonici sa stručnom i priručnom literaturom, Odeljenju za rad sa decom.

Godine 1969. biblioteka ulazi u nove prostorije u centru grada i dobija naziv “Gligorije Vozarović”, po ljubitelju knjiga, koričaru, knjigovescu i izdavaču XIX veka Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru. U narednim godinama ideja je da se usluge biblioteke i modernizuju uvođenjem elektronskih usluga.

Ova ustanova danas ima organizovan rad u šest mesta na teritoriji grada, pored centrale, u Šašincima, Martincima, Kuzminu, Bosutu, Jarku i Čalmi, a broj dostupnih knjiga je oko 124.000. U protekloj godini zabeleženo je više od 60.000 poseta.