Premundureni dani u Golubincima

Tradicionalna golubinačka manifestacija “Mačkare” održana je proteklog vikenda u ovom malom sremačkom mestu. Preko 200 različitih maski prikazano je na defileu učesnika, a najviše pažnje privukle su maske Diznijevih junaka.

Na dan “Mačkara” gotovo su svi Golubinčani bili na ulicama ovog sela odeveni u maske koje su sami pripremali, a koje su vezane za aktuelne društvene teme. Iz godine u godinu najviše pažnje privlače igračke i pevačke grupe, ali i likovi iz crtanog filma koji su ove godine poneli nagradu za najbolju masku.

“Mačkare” imaju i svoje domaćine koji su zaduženi da dočekaju i isprate goste manifestacije. Toga dana važi jedno pravilo kojeg se drže gotovo svi stari Golubinčani.

Kako je iz godine u godinu ova manifestacija masovnija i u njoj učestvuje sve više maski, a samim tim je i novčani fond veći, organizatori su odustali od novčanog nagrađivanja pobedničkih maski i prikupljeni novac usmeren je u humanitarne svrhe.

Meštani i organizatori “Mačkara” hoće Golubince da uvrste na mapu karnevalskih gradova Evrope, a to bi značilo da su Golubinci turistička destinacija značajna za ovaj deo Srema. Želja je da se sačuvaju, pa i brendiraju, ti tradicionalni pokladni običaji, ali i da se ne zaborave tradicionalna jela koja se spremaju specijalno za tu priliku već više od dva veka.

Mačkare ili Premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji se tradicionalno održava u Golubincima. Poklade označavaju početak posta uoči većih praznika u ovom slučaju 40 dana pre početka Vaskršnjeg posta.