Uticaj niske temperature na domaće životinje

Hladno vreme i temperature ispod minus 10 nikome nisu prijatne, a naročito domaćim životinjama koje su na otvorenom ili u objektima koji se ne greju. Pored toga, teško je i snabdevanje pijaćom vodom za životinje, jer se veoma brzo zamrzava. Ipak poljoprivrednici nastoje da poprave situaciju i ublaže ove ekstremne uslove životinjama koje uzgajaju.

“Debeli” minus koji nas je ovih dana okovao nikome ne prija. Ljudi se nekako zagreju u svojim domovima, ali kako je domaćim životinjama koje su u štalama, svinjcima i polu otvorenim objektima? Ovi objekti se u većini slučajeva ne greju, pa su držaoci domaćih životinja prinuđeni da koriste druge metode ne bi li ih zagrejali.

Pored rizika od hipotermije životinja, veliki problem je snabdevanje pijaćom vodom, jer u ovim uslovima i automatski sistemi za pojenje ne funkcionišu. Voda vrlo brzo zamrzava, pa je potrebno životinjama dati manje količine vode koje će odmah popiti.

Meteorolozi najavljuju otopljavanje već od četvrtka i izlazak iz konstantnog minusa. Dotle je neophodno preduzeti sve potrebne mere da se životinje sačuvaju od ekstremne hladnoće i zdrave prebrode ove ledene dane.