Pšenica očuvana ispod snežnog pokrivača

Hladno vreme i temperature u minusu već danima ne napušta naše krajeve. To svakako ne pogoduje ratarskim usevima, naročito pšenici. Sneg koji je pao neposredno pred ekstremno spuštanje temperature ipak štiti pšenicu, ali da li je to dovoljno? Najosetljiviji su usevi žitarica koji su posejani van optimalnog roka i koji nisu uspeli da se izbokore. Zbog toga je ekipa Sremske televizije izašla na njivu da vidi u kakvom su stanju usevi ispod snega.

Usevi ozima žitarica ovih dana izloženi su ekstremnoj hladnoći. Najgore je pšenici, koja je najosetljivija i ne podnosi temperature u velikom minusu. Međutim, sneg koji je nedavno pao, formirao je pokrivač koji štiti pšenicu od ovih uslova. Da bismo se uverili u to, otišli smo na parcelu zasejanu pšenicom i porazgovarali sa poljoprivrednikom koji ju je zasejao.

Za ovaj usev pogodno je to što je izbokoren, te će ispod snežnog pokrivača preživeti ove ledene dane. Međutim, pšenica koja je sejana van optimalnog roka i koja još nije uspela da se izbokori nema mnogo šanse. Iako su stručnjaci savetovali da se setva obavi za vreme optimalnog roka, mnogi poljoprivrednici nisu to uspeli da urade, zbog loših vremenskih uslova prošle jeseni i kasnog skidanja kukuruza koji je glavni predusev za pšenicu.

Iako će temperature biti u minusu još narednih nekoliko dana, pšenica pod snegom je zaštićena i očuvana. Sa otapanjem sneg će usevima dati potrebnu vlagu, koja će im biti od značaja sa proleća.