Međunarodna saradnja

Grad Sremska Mitrovica razvojem postojeće i jačanjem međunarodne saradnje, između ostalog, doprinosi daljoj afirmaciji kako privrednog tako i kulturnog razvoja regiona Srema. Skupština Grada, uz saglasnost Vlade Republike Srbije, odlučuje o uspostavljanju saradnje, a poslednja u nizu formalizovana je u Minsku kada su se Sremska Mitrovica i beloruski Polock pobratili.

Ovaj Sporazum potvrđuje da su Mitrovica i beloruski Polock sada i zvanično gradovi pobratimi. Očekivani efekti Odluke su poboljšanje komunikacije, kako bi od toga direktnu korist imali građani.

Da dogovor o saradnji neće ostati “mrtvo” slovo na papiru, svedoči i potvrda iz mitrovačke Gradske kuće da je već upućen poziv beloruskom folklornom ansamblu za nastup na “Srem folk festu”, kaže Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

Gradonačelnik, Vladimir Sanader, koji je kao član državne delegacije stavio paraf na Sporazum u Minsku, govori da se osim kroz kulturne manifestacije, dogovorena saradnja može unaprediti susretima zvaničnih delegacija, razmenom stručnih i studijskih grupa, kroz privredu, sa posebnim akcentom na poljopivredu.

Lokalne samouprave na osnovu Sporazuma dužne su da obezbede pravne uslove i logističku podršku za saradnju na relaciji Mitrovica – Polock.

Podsećamo, Sremska Mitrovica je do sada potpisala Sporazume o saradnji sa oko 10-ak gradova, među kojima su Never u Francuskoj, Banja Luka, Bijeljina i drugi. Sve Odluke o bratimljenju zasnovane su na prethodnim višegodišnjim prijateljskim vezama i društveno –ekonomskim odnosima.