Ptičji grip u zemljama okruženja (Video)

Ovih dana javnost je uzdrmala vest da se u zemljama našeg okruženja, Hrvatskoj i Mađarskoj pojavio ptičji grip. Virus prenose divlje ptice u sezoni migracije. Iz kriznog centra Uprave za veterinu nam javljaju da prate situaciju i da nema bojazni od proširenja virusa influence A na našu zemlju.

Kako navode iz Nacionalnog kriznog centra uprave za veterinu na teritoriji Hrvatske i Mađarske zabeležena je pojava virusa influenca A kod domaće živine, u javnosti poznat kao ptičji grip. Postoji bojazan da bi ptičji grip mogao da se proširi i na našu zemlju. Za uzgajivače živine su svakako važne mere prevencije.

Prenosioci ptičjeg gripa su divlje ptice, pogotovo one u migraciji. Iz Ministarstva poljoprivrede nas uveravaju da u našoj zemlji nije zabeležena pojava ovog virusa i da se situacija svakodnevno prati.

Uzročnik ove bolest preživljava u ptičjem izmetu 3 meseca, a preko 30 dana na 0 °C. Važno je pomenuti da uzgajivači koka nosilja feces na analizu šalju na svakih 15 dana. Kod uzgoj gusaka stvari su malo drugačije.

Ovaj soj ptičjeg gripa nije zarazan za ljude, kao što je bio virus soja H5N1 2006. godine. Oboljenju podleže samo živina, a stopa smrtnosti obolelih jedinki je od 30 do čak 70%.