Priprema pčelinjih društava za zimu

Priprema pčela za prezimljavanje na prvom mestu podrazumeva da im treba obezbediti dobre zalihe hrane. Konačno obračunavanje s varoom je takođe od velikog značaja. Za nastupajući period potrebno je obaviti i utopljavanje pčelinjeg gnezda.

Medonosne pčele na temperaturi ispod 15 stepeni Celzijusa više ne izlaze na ispašu. Tada je od posebnog značaja za uspešno prezimljavanje pčelinjih društava popunjavanje rezervi hrane. Pčelari moraju da utvrde ne samo kolike su zalihe hrane nego i kako je ona raspoređena. Ostavlja se u proseku 15 do 16 kilograma meda po društvu, ali dobro raspoređenog, i tako sigurno čekaju predstojeću zimu.

Vrlo je važno, da se s jeseni blagovremeno obavi sužavanje gnezda na broj okvira koji pčele u to vreme gusto poseduju. Kada se završi sužavanje gnezda i dopuna hrane, obavi se utopljavanje pčelinjeg gnezda, koje je u našim uslovima neophodna mera kada se radi priprema pčela za prezimljavanje.
Da bi se priprema pčelinjih društava uradila na adekvatan način, neophodno je obaviti detaljan pregled pčelinjih zajednica.

  • Ovaj pregled obuhvata sređivanje pčelinjeg legla
  • Raspored nastavaka
  • Pregled saća
  • Ocenu kvaliteta matice
  • Uvid u zdravstveno stanje pčela

Ukoliko se pregledom pčelinjaka utvrdi nedostatak hrane ili pak, da je pčelinje društvo slabo, potrebno je odmah intervenisati. Nedostatak hrane eliminiše se prihranom šećernim sirupom. Odnos šećera i vode je 2:1. Obično se preporučuje da se sa prihranom ide dotle dok svaka košnica nema 15 do 16 kilograma meda, a sva slaba pčelinja društva se uklanjaju sa pčelinjaka.

Kada se obavi savesna i dobra priprema pčela za prezimljavanje može se u sledećoj sezoni uživati u obilatim plodovima njihovog vrednog rada.