Razvoj plasmana robe

Jesenji radovi na voćnjacima su uveliko u toku. Skidaju se zaštitne mreže na zasadima jabuke gde je berba završena i pristupilo se orezivanju krušaka. Kako je iz godine u godinu potražnja za voćarskim proizvodima sve veća i zasadi se povećavaju. Sada treba razmišljati u smeru skladišta i prerade proizvoda kako bi se dobila dodatna vrednost i veća zarada, ističu nadležni.

Značajan posao na pripremi voćaka za zimski period je u toku a ujedno se stvaraju i preduslovi za dobar rod naredne godine. Ovogodišnjim prinosom su voćari relativno zadovoljni kada se svedu računi.

Za ostvarivanje zarade mora se raditi na plasmanu robe što je najbolje kroz razvoj prerađivačke industrije smatraju nadležni. Na taj način proizvođači povećavaju mogućnost za prodaju robe, a i u tom sektoru je najveća zarada. Slovenački sistem u tom smislu ide najviše ka mladim poljoprivrednicima koji žele da uvode novine.

Tokom sastanka ministara poljoprivrede Srbije i Slovenije proteklog vikenda pred zajedničku sednicu dve Vlade istaknuto je da proizvodnja nema efekta bez tržišta i na tome kao i na sredstvima koja omogućavaju kvalitetan rod treba maksimalno raditi. Tome će se posvetiti značajno mesto u predstojećim poljoprivrednim merama naše zemlje.

Svake godine raste izvoz voća u inostranstvo usled velike potražnje kupaca. Ovaj deo poljoprivrede razvija se ubrzano a država će to prema najavama nadležnih ispratiti adekvatnim programima za unapređenje proizvodnje.