Projekat prekogranične saradnje

Danas je u Brčkom, na konferenciji za medije, predstavljen projekat prekogranične saradnje pod nazivom “Hitan odgovor”, u kojem učestvuju Opština Šid u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica, kao partneri iz Republike Srbije, i Opština Brod i Brčko distrikt ispred Bosne i Hercegovine. Projekat, čija je ukupna vrednost preko 1.159.000 evra, ima za cilj poboljšanje sigurnosti imovine i lica u područjima sklonim plavljenju.

Projekat prekogranične saradnje “Hitan odgovor”, odobren je od strane EU, a realizuje se u okviru IPA programa. Učesnici u projektu su Brčko distrikt u saradnji sa Opštinom Brod, i opština Šid u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica. Suština projekta je uspostavljanje sistema zajedničkog delovanja u slučaju elementarnih nepogoda, kao što su bile poplave 2014. godine, rečeno je na konferenciji u Brčkom povodom početka projekta.

Cilj projekta je jačanje saradnje i koordinacija između korisnika, razmena iskustva, zajednička obuka i jačanje kapaciteta sektora uključenih u proces odbrane i spašavanja u slučaju poplava.

Finansijska vrednost projekta je 1.159.900 evra, od čega se 555.764 evra odnosi na partnere iz Srbije, a ostatak na partnere iz BiH. Izraženo u procentima, 84 odsto vrednosti projekta su grant sredstva koja finansira EU dok će preostala sredstva kofinansirati partneri.

Projekat prekogranične saradnje biće realizovan u narednih 18 meseci. Predviđena je nabavka adekvatne opreme, kao što su terenska vozila i gumeni čamci sa dodatnom opremom. Naredni korak je implementacija projekta.