Obeležavanje jubileja

Grkokatolička parohija ove godine obeležava 130 godina postojanja i 110 godina od osnivanja crkve u Sremskoj Mitrovici. Danas je održana konferencija za medije u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, kako bi najavili svečanu akademiju koja će biti upriličena povodom ovog značajnog jubileja.

Konferenciji za medije povodom odeležavanja 130 godina grkokatoličke parohije i 110 godina crkve u Sremskoj Mitrovici, prisustvovali su predstavnici crkve, grada, ali i predstavnici udruženja i društava, koji su ujedno i članovi parohije. Svečana akademija biće održana u subotu 29. oktobra sa početkom u 18h sati u mitrovačkom pozorištu.

Prema navodima nadležnih, grkokatolička zajednica na teritoriji Sremske Mitrovice broji preko 650 Rusina i preko 500 Ukrajinaca, a upravo njihova udruženja učestvovaće u svečanom programu.

Crkva Vaznesenja gospodnjeg u Sremskoj Mitrovici okuplja vernike iz ovog dela Srema, a od 2015. godine radi se na njenom obnavljanju, za koje je izdvojeno 25.000. evra. 1.000.000. dinara i obezbedio je grad Sremska Mitrovica, koji podržava očuvanje tradicije i nacionalnog identiteta.

U subotu nakon služenja molebana u crkvi, biće otvorena izložba dokumenata i spisa nastalih za prethodnih 130 godine, nakon čega će u pozorištu biti priređena i svečana akademija, na kojoj će biti predstavljena tradicionalna i kulturna obeležja rusinskog i ukrajinskog naroda.