Renovirana Osnovna škola

Đaci područnog odeljenja Osnovne škole „Dušan Jerković Uča” u Deču, novu školsku godinu započeli su u renoviranoj, skoro neprepoznatljivoj školi. Naime, tokom letnjeg raspusta izvedeni su značajni radovi na uređenju ove ustanove, pre svega kompletnog enterijera a u cilju bezbednijeg boravka dece u školi. Radove su manjim delom finansirali lokalna samouprava i lokalno preduzeće, ali inicijativa i velika finansijska donacija potekla je od nekadašnjeg đaka te škole.

Nova školska godina za đake područne škole „Dušan Jerković Uča” u Deču značila je odlazak u obnovljenu, lepšu i bezbedniju školu. Nove školske klupe, popravljeni plafoni, novi kabineti i centralno grejanje izmamilo je osmehe na njihova lica. Kako su nam rekli, sada se raduju svakom odlasku u školu.

Radost odlaska u ovakvu školu osetili su i roditelji, koji su se, takođe, angažovali oko uređenja enterijera, ali na prvom mestu im je bezbednost dece.

Tokom letnjeg raspusta teklo je renoviranje od krova ove ustanove do podova i plafona. Renovirani su toaleti, kupljen novi nameštaj i nova nastavna sredstva, a unutrašnjost škole je okrečena i estetski uređena.

Kako nam je rekla Danijela Marinković, nastavnik srpskog jezika sav trud oko uređenja i obnove nije ništa u poređenju sa nasmejanim licima đaka kada su prvog septembra zakoračili u školu.

Radove na renoviranju manjim delom su finansirali lokalna samouprava i lokalno preduzeće, ali inicijativa i velika finansijska donacija potekla je od nekadašnjeg đaka te škole. Pre nešto više od 20 godina ovu školu pohađao je Đorđe Petković iz Deča, koji sada živi i radi u SAD-u, i upravo zahvaljujući njegovoj donaciji ova škola danas izgleda kao savremena školska ustanova. Ovo je svakako primer kako jedan čovek može usrećiti mnoge svojom nesebičnošću jer nije zaboravio mesto svog detinjstva.