Prva berba u školskom vinogradu

Učenici iriške srednje škole, sa smera vinar- vinogradar danas su pet godina nakon osnivanja smera po prvi put imali ozbiljniji rod te je i svečano obeležena prva berba i prerada grožđa. Događaju su pored učenika i nastavnika smera, prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave koji su u velikoj meri doprineli da se u Irigu, kao vinskom kraju Srema osnuje ovaj smer.

Prvi pravi i rod i prva berba grožđa od samog osnivanja smera vinar- vinogradar u Irigu. Učenici srednje stručne škole ”Borilav Mihajlović Mihiz”, nastavnici, sremski doručak, pesma i priprema ručka uz druženje- slika je zabeležena na školskom vinogradu od jednog hektara površine. Smer vinar vinogradar osnovan je pre pet godina u Irigu, kao jedini takav u Vojvodini.

Prvoj svečanoj berbi grožđa, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave. Iriški učenici poput iskusnih vinara nakon berbe, grožđe stavljaju u tzv. muljaču koja je na elektromotor pogon, te dolazi do pucanja bobice, zatim se izdvaja sok ili šira, što se nakon toga stavlja u sud za vrenje. Od prve berbe očekuju oko stotinak litara vina, koje će imati promotivnu svrhu smera i skladištiće se u školskom podrumu.