Ministar poljoprivrede otvorio Sajam svinja u Kuzminu

Arhiva STV-a

16. po redu Sajam svinja i poljoprivrede održan u Kuzminu, ove godine, otvorio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Organizator sajma je Udruženje odgajivača svinja „Graničar”, uz logističku podršku Poljoprivredne stručne službe i Agencije za ruralni razvoj. Zadovoljni predstavljenim, organizatori ističu da je deo ovogodišnjeg Sajma između ostalog, bio je posvećen i edukaciji proizvođača.

Na sajmu je učestvovalo 25 izlagača, među kojima proizvođači stočne hrane, 8 farmi koje se bave uzgojem svinja, prehrambeni proizvodi. Zadovoljni prikazanim na sajmu, bili su i posetioci.

Grad Sremska Mitrovica pruža finansijsku podršku Udruženju “Graničar” u organizaciji ovog sajma, a nadležni navode da će se taj trend i nastaviti.

Osim što je važno ulaganje u prerađivačke kapacitete, neophodno je i ulaganje u proizvodnju sirovine, smatra ministar poljoprivrede, koji je ovom prilikom obišao izlagače. Nedimović navodi da je potrebno vratiti se tradiciji uzgoja svinja uklopljenoj sa savremenim dostignućima i na taj način uvećati stočni fond.

Prilikom posete sajma, ministar je istakao da je zadatak države obezbeđivanje tržišta i neophodnih uslova. U narednom periodu plan je ulaganje u objekte, izgradnja reprocentara, jer je neophodno obezbediti stvaranje sirovina.