Dobar rod kruške

Nakon berbe kruški ranijih sorti kruškari su zadovoljni dobijenim. Koliko su uložili truda i rada u proizvodnju kažu godina je bila darovita. Pojedini voćari u svojim zasadima imaju i kasnije poluzimske sorte krušaka. Njihova berba sledi, a očekivanja su da će biti dobrog roda.

Viljamovka, Santa Maria i Karmen sorte su ranijeg sazrevanja i već su obrane u voćnjacima. Najveću pretnju za njihov kvalitet pravila je tokom godine kruškina buva. Borba sa ovom štetočinom bila je izuzetno intenzivna ali na kraju je ipak rod sačuvan.

Sada sledi i berba kasnije sorte kruške pod nazivom Abate fetel koja sazreva u drugoj polovini septembra, a bere se oko dve nedelje ranije, kada joj semenke počinju da crne. Plod je srednje krupan do krupan i imaju izdužen konusan oblik. One su zelenkasto žute boje isprskane rđastim tačkicama. Meso ploda joj je meko, sočno, osrednje topivo, slatko nakiselo i dovoljno aromatično. Atraktivnog je izgleda zbog izduženog kruškastog oblika, tako da privlači pažnju kupaca ali ipak će veći deo završiti u privatnom posedu kod voćara iz Berkasova.

Ono što je karakteristično za krušku abate fetel je da se ističe srednjim do srednje bujnim rastom i razvija dobro razgranatu krošnju sa tankim izdancima. Redovno rađa a plodovi se dobro drže na granama u zrelosti.