“Mitros” primer prerađivačke industrije- izjavio ministar Nedimović

Kompanija “Mitros Flajšvaren” otvorila je danas svoja vrata za sve zainteresovane, naročito poljoprivrednike sa teritorije Srema i Mačve. Direktor kompanije u prisustvu ministra poljoprivrede i gradonačelnika Sremske Mitrovice, kao i za predstavnike medija, obišli su pogone Mitrosa, koji trenutno obrađuje 800 svinja dnevno.

Kako je istakao ministar poljoprivrede, nadležno ministarstvo će insistirati na razvoju prerarađivačke industrije, a kompanija Mitros jedan je od pozitivnih primera.

Kapaciteti za preradu u Mitros Flajšvarenu iznose 5000 svinja, tako da će sa dobijanjem dozvole za izvoz na rusko i tržište Evropske unije, porasti i potreba za sirovinom. Zadovoljni onim što su videli u obilasku, poljoprivredni proizvođači, smatraju da imaju dovoljno sirovine, da zadovolje ove potrebe.

Kompanija Mitros trenutno zapošljava 116 radnika, od ponedeljka će na posao doći još 40, a do kraja septembra, projekcije nadležnih su da u Mitrosu radi 200 zaposlenih. Grad Sremska Mitrovica, izlazi u susret investitorima, a naročito podršku pruža i Mitrosu, koji će doprineti poboljšanju privrednih kretanja u grada.

Prema navodima nadležnih, u prerađivačkim pogonima kompanije Mitros, nalazi se i slajs mašina dužine 40 metara, jedina te vrste u ovom delu Evrope, koja pakuje tonu slanine na sat, vrednosti 2,5 miliona evra. Druga linija očekuje se sledeće godine, treća 2018. godine, koje će uglavnom biti orijentisane za rusko tržište, za koji se dozvola očekuje u septembru, a za Evropsku uniju tokom oktobra. U toku su pregovori za izvoz i na kinesko tržište.