Skočila cena piletine

Na tržištu Srema ali i ostatka Srbije, nakon skoka cene svinjetine, nedavno je skočila i cena pilećeg mesa. Uzroke ove situacije, uticaj na građane, kao i mišljenje proizvođača i ekonomista istražila je ekipa Sremske televizije.

Angelina Ninić iz Rume preko 20 godina se bavi uzgojem pilića. Kako kaže ovaj posao se isplati, iako su veliki troškovi proizvodnje, a trenutna cena piletine zapravo predstavlja realnu.

Cena piletine u rumskoj tržnici, kao i drugim maloprodajnim objektima za 20% je poskupela, te se kreće oko od 260 do 500 dinara u zavisnosti od vrste pilećeg mesa. Na nedavno povećane cene piletine građani različito reaguju- dok jedni, uglvnom meštani seoskih sredina smatraju ovu cenu realnom zbog velikih ulaganja u uzgoj, drugi misle da je nova cena dodatni udar na kućni budžet.

Pojedini ekonomski stručnjaci ističu da će doći do ponovne stabilizacije cena kao i smanjenja istih. Stabilizacija će se uspostaviti iz razloga što će se trenutno visoka cena uticati na veću proizvodnju živine te će se uspostaviti novi proizvodni ciklus.

“Imajući u vidu to da se ostala kretanja na tržištu nisu značajnije menjala osim cene prasetine, najverovatnije je došlo do skoka potržanje za pilećim mesom kao nešto jeftinijim suptitutom. Mislim da je glavni razlog za skok cene piletine zapravo to što je poskupela prasetina pa je određeni broj potrošača rešio da kupuje piletinu umesto nje. Kako je količina pilećeg mesa ostala ista pošto nije lako odjednom povećati količinu mesa koji je u opticaju, onda je došlo do povećanja cena”- reči su Mihaila Gajića, ekonomiste “Libertarijanskog kluba – Libek”.

Kao moguće rešenje, pojedini ekonomisti smatraju da dozvoljavanje lakšeg i jeftinijeg uvoza piletine iz inostranstva po nešto nižoj ceni od domaće.