Sajam poljoprivrede i svinja u Kuzminu

Selo Kuzmin poznato je po tome što niz godina važi za jednog od najvećeg proizvođača tovnih svinja u ovim krajevima. Godišnje se utovi i 30.000 svinja u tom selu, kažu u Udruženju odgajivača „Graničar”. Kao mesto sa takvim statusom predstavlja srce stočarstva u ovom delu Sremske Mitrovice, a krunu ovog posla predstavlja i tradicionalni Sajam svinja i poljoprivrede koji će biti održan i ove godine. Ipak cene su ono o čemu se najčešće polemiše.

Iako je cena svinjetine u prodavnicama prethodnih dana snižena, a na taj način se odrazila i na nižu cenu tovnih svinja, poljoprivrednici u Kuzminu kažu da se nadaju da daljeg pada cene neće biti.

Ipak, ovakvi problemi koji se periodično javljaju u stočarstvu ne sprečavaju Kuzmince da rade na unapređenju ove grane poljoprivrede, tačnije genetike i kvaliteta ishrane životinja. Sa tim ciljem, tradicionalno organizuju Sajam poljoprivrede i svinja.

Ove godine po 16-ti put Udruženje odgajivača svinja Graničar, pod pokroviteljstvom grada Sremska Mitrovica organizovaće pomenuti Sajam.

Broj izlagača još uvek nije poznat jer su prijave i dogovori još u toku. Ove godine manifestacija će trajati tri dana, a program je raznovrstan i počinje 2. septembra.

PROGRAM

PETAK:

19:00 RUKOMETNA UTAKMICA RK SREM – RK RADNIČKI

SUBOTA:

09:00 LOVAČKA ŠICARA

11:00 TAKMIČENJE U KUVANJU GULAŠA

19:00 STRUČNO PREDAVANJE IZ OBLASTI SVINJARSTVA

22:00 KONCERT ZABAVNE MUZIKE

NEDELJA:

07:00 DONOŠENJE ŽIVOTINJA

11:00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA

11:15 KULTURNO- UMETNIČKI PROGRAM

12:00 IZLOŽBA KULENA I SUHOMESNATIH PROIZVODA

15:00 TOMBOLA

16:30 FUDBALSKA UTAKMICA FK GRANIČAR – FK BORAC

Nekoliko desetina hiljada proizvedenih tovljenika na godišnjem nivou i njihovu angažovanost u unapređenju, Kuzmin postavlja u jedan od centara stočarstva u Sremu, smatraju u Udruženju odgajivača.