Pudarski dani u Slankamenačkim Vinogradima

Tradicionalni pudarski dani posvećeni čuvarima vinograda, održani su u subotu po 13. put u Slankamenačkim Vinogradima.

Posetioci ovogodišnjih Pudarskih dana upoznali su se sa lokalnom kulturom ali i običajima slovačkog stanovništva u Slankamenačkim vinogradima naselju sa oko 300 meštana.

Janko Aleksa predsednik Saveta Mesne zajednice Slankamenački vinogradi kazao je da je ova manifestacija  tradicija za njihovo selo. Zadovoljan je  posećenošću i saradnjom sa svima.

Kao i do sada, organizovane su brojne izlođbe, kulturno umetnički sadržaji ali i takmičenje u najboljem vinu, najboljoj pudarskoj palici i kuvanju riblje čorbe.

Posetioci ovogodišnjih Pudarskih dana učestvuju u takmičenjima i zadovoljni su druženjem po kome je ova manifestacija poznata ali ipak očekuju i bolju posećenost.

Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za inđijsku opštinu, s obzirom da je već prerasla u tradiciju

Milan Predojević Predsednik Skupštine opštine Inđija izjavio je: “Bez ovakvih manifestacija nema identiteta bilo koje nacionalne zajednice, zato su Pudarski dani značajni za opštinu Inđija”.

Pudarski dani održavaju se u cilju očuvanja tradicije, kulture i običaja slovačke nacionalne zajednice.

Juraj Červenak potpredsednik Nacionalnog Saveta slovačke Nacionalne manjine u Srbiji: “Ovakve manifestacije puno znače za Slovake jer moramo dati podršku tamo gde smo u manjini”.

Pudarskim danima Slovaci u Slankamenačkim vinogradima neguju i stare tradicionalne zanate, umetnost ali i jezik i pismo.

Katarina Meleg Melihova predsednica Matice Slovačke u Srbiji: “Značajno je i da se deca uključuju u Kulturno umetnička društva i da prisustvuju časovima slovačkog jezika kako bi očuvali identitet”.

Sve je počelo pre 13 godina i od tada do danas Pudarski dani su prerasli u jednu od najlepših manifestacija koje mogu da posluže kao primer i drugim nacionalnim zajednicama.