Nove mere za podsticaj poljoprivrede

Nove konkretne mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje biće predstavljene za najkasnije dve nedelje. Pre toga sledi detaljna analiza budžeta u Ministarstvu poljoprivrede. Kako je najavljeno ovih dana intenzivni će biti razgovori poljoprivrednika i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića kako bi se znali dalji koraci. Ono što se za sada definitivno zna je da će subvencije koje nisu dale rezultat biti ukinute.

Ulaganja u mala i srednja gazdinstva prema najavama biće deo novih mera u poljoprivredi. Ideja nadležnih je da se bespovratnim sredstvima u većem procentu ide prema porodičnim gazdinstvima naročito onim gde su mladi poljoprivredni proizvođači kao i u onim sredinama koje u ovom trenutku imaju manjak poljoprivredne proizvodnje. Ovakav potez koji je u najavi mladi poljoprivrednici pozitivno ocenjuju i već znaju u šta bi plasirali sredstva.

Kakvo je stanje budžeta i gde su sredstva iscrpljena biće razmatrano ovih dana, najava je ministra poljoprivrede. Koje mere agrarne politike su dale rezultate, a s druge strane koje to nisu učinile. Iz mera koje nemaju efekta finansijska sredstva će biti usmerena u stvaranje novih koje će pokrenuti investicije u agraru.

U narednim danima kroz razgovor sa poljoprivrednicima biće precizirane potrebe i segmenti u koje treba više ulagati. Jedan od njih je stočarstvo, smatraju oni koji se bave ovom granom poljoprivrede.

S druge strane, prema malim i srednjim preduzećima koja se bave prerađivačkom industrijom pokušaće se, kako je u najavi, izaći sa kreditnim linijama, sa finansijskim kapacitetima koje će ispregovarati sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Najviše para od države trebalo bi da dobiju oni koji imaju najveću šansu da proizvodnjom smanje spoljnotrgovinski deficit. Narednih dana trebalo bi da bude završena analiza, posle koje će se podsticaji drugačije dodeljivati.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da uveliko pregovoraju sa predstavnicima stranih tržišta kako bi rešavanjem administrativnih problema povećali izvoz.