Nesvakidašnje zanimanje – žena vatrogasac

Da biste bili vatrogasac morate biti hrabri, brzi, pribrani i u dobroj formi, a pretpostavke su i da ste muška osoba. Međutim, mali broj žena takođe se odlučuje za ovaj poziv, vođene pre svega humanim aktom samog posla. Naša ekipa je posetila Dobrovoljno vatrogasno društvo „Đurađ Branković“ u Kupinovu koje broji 11 članova – od toga dve dame.

Mariju i Katarinu, bez sumnje izuzetno hrabre žene, zatekli smo u prostorijama Dobrovoljno vatrogasnog društva „Đurađ Branković“ kako sortiraju i raspoređuju vatrogasnu opremu. Marija Stepanović, vatrogasac volonter položila je sve testove, prošla obuku i učestvovala u nekoliko intervencija.

Pre svega želja da pomognu drugima, ponukala ih je da se prijave za ovaj posao. Katarina Lupšić od nedavno je u vatrogasnom društvu i za sada je prošla obuku sa aparatima za gašenje požara.

Imati žene u svojim redovima, prema rečima komandira Željka Jevtića, svakako je privilegija, jer su one tu, kako kaže, na prvom mestu da smire situaciju i pomognu ugroženima.

Na teritoriji Srema, prema zvaničnim podacima, nema žena vatrogasaca koje se profesionalno bave tim poslom. Evidencija o ženama članovima dobrovoljnih društava nema, a naša ekipa je zabeležila priču o ove dve dame, kao primer kako lepši pol može biti efikasan na terenu kada se traži snaga, pribranost i odlučnost.