Nalivanje zrna kukuruza

Kukuruz je u fazi intenzivnog nalivanja zrna na sremskim oranicama. Sada mu po rečima paora najviše treba sunca a vreme je idealno za njegov razvoj. Svilanje je na parcelama u gibaračkim atarima je završeno. Zrna su sada na oko 80% vlage. Kukuruz je na oko 30-tak dana do fiziološke zrelosti.

Vlaga je još uvek vrlo važna za razvoj i veličinu zrna. Kukuruz je usev koji troši velike količine vode u toku sezone da bi ostvario visok prinos. Kako zrna sazrevaju tako je i uticaj stresa na prinos usled nedostatka vlage manji. Vreme koje vlada u poslednjem periodu pogoduje kukuruzu u šidskom kraju ističu poljoprivrednici. Prinos će po svemu sudeći a tako kažu i procene stručnjaka biti više nego dobar.

U pojedinim regionima je registrovano povećanje broja položenih jajnih legala kukuruznog plamenca. Na nekim lokalitetima je dostignut kritični procenat jajnih legala i urađen je tretman insekticidima. Ipak u šidskom kraju bolesti i štetočina u kukuruzu nema. Pravilna agrotehnika i dobra kombinacija vremenskih uslova u ovom delu atara učinili su da je ova ratarska kultura u više nego dobrom stanju.

Sledeća faza je faza zuba kada zrna kukuruza počinju da se suše od kraja zuba pa prema vrhu. Potom sledi fiziološka zrelost kada zrna dostižu maksimum svoje težine, odnosno akumulacije suve materije.