Migranti kao prodavci na šidskoj pijaci

Zbog nemogućnosti da nastave put ka nekoj od zemalja evropske unije, migrantima koji se trenutno nalaze na području šidske opštine preostaje samo da čekaju. Neizvesna situacija u kojoj su se našli traje već neko vreme, a kada će se i na koji način neizvesnost okončati niko sa sigurnošću ne zna. Posle izvesnog vremena migranti su se odomaćili, pa se u poslednje vreme mogu sresti ne samo kao kupci već i u ulozi prodavaca na šidskoj pijaci.

Šiđani su u poslednje vreme postali svedoci neuobičajene pojave. Njihovi privremeni sugrađani, migranti, nude im na tezgama raznu robu. Prodaju uglavnom tunjevinu, ribu u konzervi i slatkiše. Neki se zbog straha sklanjaju od kamere, dok neki objašnjavaju razloge zbog kojih prodaju hranu koju u centrima dobijaju za doručak i večeru:

“Za ručak imamo kuvan obrok. Ribu dobijamo za doručak ili večeru, a to ne jedemo. Prodajemo i za te novce kupujemo voće i povrće. Nismo nezahvalni, jednostavno to ne jedemo.”

Cene robe su više nego simbolične, ali nisu svi raspoloženi da kupuju od migranata.

Migranti prodaju namirnice koje su dobili u prihvatnim centrima. Svaka roba nađe svog kupca, cene povoljne, a razlog zašto otuđuju ovu robu je prema njihovim rečima, jer je ne jedu.

Mišljenja lokalnih prodavaca i kupaca koji ih svakodnevno sreću su podeljena.

Pijačnim prostorom upravlja JKP Standard.

Novac koji dobiju od prodaje konzeri i slatkiša, migranti potroše na istoj pijaci. Uglavnom kupuju voće i povrće, ponekad nešto od garderobe.