Intenzivni radovi na duvanu

U ovom periodu godine radovi na duvanu su više nego intenzivni. Pored berbe na polju sušenje i klasiranje za dalju distribuciju su u punom jeku. Rod obećava ove godine a cenom od 450 dinara za prvu klasu duvana su proizvođači delimično zadovoljni.

Ove godine u sušarama duvandžije očekuju dobre prinose i kvalitet za razliku od prošle kada je kvalitet usled loših vremenskih prilika po ovu kulturu izostao. Berba obično traje oko 2 meseca i za to vreme značajan deo pored ubiranja ploda je na doradi. Veliki posao je obavljen u prethodnom periodu kako bi se obezbedilo pomenuto a sve to u kombinaciji sa vremenskim prilikama koje su ove godine pogodovale duvanu donosi veće prinose.

Sušenje je ozbiljan posao i neophodno je držati se pravila. U protivnom, veća vlaga na površini listova, pored truleži, doprinosi brzoj pojavi braon boje, gubitku na težini i manjoj ceni duvana. Cenovnik za ovu godinu je dobijen od otkupljivača i za duvan prve klase daje se 450 dinara dok se za svaku sledeću klasu niže dobija 70 dinara manje. Upravo zbog toga sav trud je i uložen u obezbeđivanje uslova da se dobije prvoklasni duvan.

Nakon sušenja koje se sprovodi 5-6 dana sledi razvrstavanje po klasama koje rade iskusni radnici. Potom sledi smeštanje u magacinski prostor u kartonske kutije po kvalitetu iz kojeg se tako spremljen distribuira dalje otkupljivačima u njihova skladišta kako bi se naplatio kompletan dotadašnji posao.