Finansijska sredstva za crkve

Opština Ruma nedavno je dodelila sredstva iz budžeta za verske zajednice čijim objektima je potrebna određena vrsta sanacije i restauracije. Srpska pravoslavna crkva “Hram silaska Svetog Duha na apostole” jedna je od tih crkava.

Jednu od najlepših i sa aspekta umetnosti i arhitekture najunikatnijih crkava na teritoriji Opštine Ruma ruži problem, između ostalog i trošne fasade. Radovi na crkvi nisu izvođeni od početka 90-tih godina, što svedoči o neophodnosti istih i u te namene lokalna samouprava je izdvojila određena sredstva.

Kako jerej Dušan Višekruna ističe saniraće se pitanja statičkih problema, pukotine na zidovima hrama, te će se ukloniti vlaga – nakon rešavanja svih tih problema koji su zadesili Hram krenuće se na uređivanje fasade a i unutrašnjosti hrama.

Pored finansijskog aspekta, problem predstavlja i velika papirologija poput dozvola Zavoda za zaštitu spomenika. Ipak, kako je najavljeno radovi bi trebalo da počnu ove jeseni.

Dušan Ljubišić načelnik Opštinske uprave Opštine Ruma izjavio je da su konsultovane sve verske zajednice zbog utvrđivanja najbolje namene utroška sredstava. Najveći iznos upravo je dobio ovaj Hram i budžetskim sredstvima kojima raspolaže lokalna samouprava ovo je bio najbolji mogući naćin pomoći verskim zajednicama.

Lokalna samouprava svake godine donira određeni iznos sredstava iz budžeta verskim zajednicama, a ove godine taj iznos je bio 4 miliona kao i prethodne.