Đeram kao turistička atrakcija

Sve veći broj turističkih atrakcija na teritoriji pećinačke opštine, privlači brojne posetioce. Pored poznatog izletišta i prirodnog rezervata Obedska bara, od pre neku godinu na pola puta od Pećinaca do rezervata nalazi se mesto Ogar a u njemu najstarije sačuvana kuća u Sremu – Aksentijev kućerak, čije dvorište ovih dana polako dobija nekadašnji izgled. Novoizgrađeni đeram dopunjuje priču o ovom turističkom biseru opštine Pećinci.

Aksentijev kućerak u Ogaru potiče iz druge polovine 18. veka, i spada u najstarije sačuvane kuće u Sremu. 1990. dobija status spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, te je kao takav veoma interesantan turistima

Aksentijev kućerak je priča za sebe. Međutim i pored vrednosti same kuće, novoizgrađeni đeram dopunjuje staru sremačku priču i na svojevrstan način dočarava prošla vremena. Đeram je nekada bio deo krajilika čitavog Srema i neizbežan detalj na slikama umetnika. Tokom drugog svetskog rata imao je poseban značaj jer je služio kao signal meštanima koji su pobegli pred neprijateljem u polja – kada je podignut kraj sa kantom to je bio znak da su Nemci otišli i da mogu da se vrate u svoje domove.

Lokalna samouprava i Turistički info centar Opštine Pećinci intenzivo rade na promociji turističkih potencijala, a u prilog tome ide i činjenica da je od početka godine ovaj lokalitet posetilo preko 5000 turista.

Prema rečima Ljubice Bošković, uskoro treba da se započne sa rekonstrukcijom spoljnjeg dvorišnog zida, kao i unutrašnjosti kuće, a u toku su i pripreme za prenos ambara iz Kuzmina, koje je obezbedio Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice, što će svakako biti svojevrsna turistička atrakcija ovog lokaliteta.