Delegacija austrijskog parlamenta posetila institut “NS Seme”

Institut za ratarstvo i povrtarstvo “NS Seme” posetila je delegacija austrijskog parlamenta i predstavnici poljoprivredne komore te zemlje, a u cilju uspostavljanja saradnje između Srbije i Austrije. Razmenjena su iskustva ali i izneta spremnost da se pomogne našoj zemlji u uvođenju evropskih standarda u sektor poljoprivrede.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo kompanije “NS Seme” primeniće sva iskustva iz domena poljoprivrede Austrije ali i ponuditi svoje proizvode evropskom tržištu.

“Ova poseta je značajna za naš Institut jer pored ostalih kompanija austrijski predstavnici su pronašli interesovanje naše kompanije ne samo na našem već i na evropskom tržištu” istakao je Jan Turan direktor instituta.

Poseta je značajna jer će doći do razmene iskustava i primene konkretnih primera i razvoja saradnje u domenu agrara.

Vuk Radojević pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izjavio je da je ovo dobra prilika da se Austrijanci upoznaju sa našim primerima podrške ali i da se uspostavi međusobna saradnja.

Predsednik poljoprivredne Komore Austrije Hermen Šultz istakao jeda nudi saradnju podršku i pomoć srpskim poljoprivrednicima kako bi se u domenu poljoprivrede približili Evropskoj uniji

“Poljoprivrednicima iz Srbije nudimo podršku u osnivanju zastupništava, imamo slična iskustva i u drugim zemljama u njihovom procesu na putu ka Evropskoj uniji” naveo je Herman Šulc.

Šef odbora za poljoprivredu Austrijskog parlamenta Jakob Auer istakao je da je boravio u Vojvodini pre 30 godina te da je zadovoljan razvojem pokrajine i uspostavljanjem saradnje.

Jako je takođe istakao da ako se poljoprivrednici i seljaci u celoj Evropi ujedine, saradnjom mogu mnogo da ostvare, te se takva saradnja nudi i Srbiji.

Delegacija Austrije izuzetno je zadovoljna posetom i radom kompanije “NS Seme” koja je im je bila domaćin i gde su razgovarali i o “Dunav soji” genetski nemodifikovanoj soji projektu koji kod nas sprovodi upravo “NS Seme”.