Čekajući nalaz obdukcije

Još uvek nije poznat uzrok smrti osmanaestogodišnjeg Aleksandra Davidovića iz Jaska, čije je beživotno telo u nedelju pet sati ležalo u centru sela, jer se čekao nalog za obdukciju. Roditelji nesrećnog mladića najavljuju tužbu protiv odgovornih, jer pravda kažu mora biti jednaka za sve.

Velika tuga u domu Davidovića zbog gubitka sina i brata. Vest o smrti do njih je stigla u nedelju ujutro oko pet sati. Šok, a onda je usledio još jedan – bespomoćno su gledali telo pokojnika koje je još satima ležalo u centru sela, jer čekao se nalog za obdukciju. Neko od rođaka, doneo je beli čaršav i prekrio telo, kaže kroz suze Ljubo Davidović, otac preminulog.

Aleksandar je to veče bio sa drugovima u Rumi. Ništa nije ukazivalo na tragičan kraj, kažu drugovi koji su samo par trenutaka pre nego što mu je pozlilo, izašli iz istog taksi vozila što su nam i potvrdila dva mladića koji su kobne večeri bili u društvu A. D.

U selu nesrećnog mladića znaju kao sportistu, bavio se fudbalom. Šta se dogodilo nikom nije jasno. Dežurni lekar iriškog Doma zdravlja posle pokušaja reanimacije mogao je samo da konstatuje smrt. Šta je dovelo do smrti treba da pokaže obdukcija, tvrdi doktor, ali dežurni sudija, tužilac tog jutra ispostavilo se da ne misili tako.

Iz tužilaštva, podsećamo, dobili smo pisanu potvrdu da dežurni zamenik tužioca u ovom slučaju nije dao nalog za obdukciju, jer za to nije postojao zakonski osnov. Na današnje pitanje u pisanoj formi da li je dežurni tužilac bio na licu mesta u Jasku, nismo dobili odgovor. U nameri da saznamo istinu, uputili smo dopis i pr PU u Sremskoj Mitrovici. Naše pitanje je glasilo:

Da li je na ovom slučaju policija imala saradnju sa dežurnim tužiocem, pri tome ne mislimo na telefonski kontakt?

Odgovor koji smo dobili od policije, u pisanoj formi je sledeći:

”U svim slučajevima iz oblasti javne bezbednosti, bilo da su u pitanju događaji, prekršaji ili krivična dela, policija sarađuje sa nadležnim tužilaštvima.”

Da li ova igra reči daje odgovor na pitanje vezano za slučaj koji je izazvao gnev i zgražavanje javnosti?

Samo jedno je sigurno: odgovor ma kakav bio, a do njega će se pre ili kasnije doći, sigurno ne može da ublaži tugu porodice Davidović koja posle tragedije pravdu mora da traži na sudu.