Šta piše u zapisniku?

Pet dana je prošlo od smrti ovog mladića, a njegovi roditelji ne znaju od čega im je sin preminuo. Da nije bilo lekara koji je izašao na mesto tragedije i koji je insistirao da se obdukcija leša obavi, verovatno nikada to ne bi ni saznali- a imaju pravo, roditeljsko pre svega. Kao što imaju i pravo da saznaju, da li je, a ako nije, zašto nije dezurni tužilac izašao na lice mesta i zašto je odbio da da nalog za obdukciju.

Mnogo je u ovom slučaju pitanja bez konkretnih odgovora. Sve se svodi na to da lekar mora da postupa u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiit, a da tužilac mora da poštuje Zakon o krivičnom postupku. Vreme prolazi, ali bol Davidovića sigurno ne, kao i želja za istinom.

Naš sagovornik, vrstan advokat koji je želeo da ostane anoniman smatra da dežurni tužilac nije uvek u obavezi da izađe na uviđaj. Na teren se mora izaći, kaže on u slučaju takozvane “sumnjive” smrti. U praksi to bi značilo da tužilac odluku o tome donosi na osnovu informacija sa terena- u konkretnom slučaju, dežurni lekar je sastavio izveštaj.

Pre pisanog izveštaja, do tužioca je stigla i usmena izjava lekara o situaciji na terenu i to na ovaj način: na licu mesta bila je i policija, koja, prema našim nepotvrđenim saznanjima takođe dostavlja izveštaj tuziocu.

U zvaničnom pisanom zahtevu koji je upućen na mail adresu portparola Policijske uprave Sremske Mitrovice, pitamo između ostalog

  • Da li je prema polciijskom izveštaju bio nephodan izlazak dežurnog tužioca na uviđaj u ovom slučaju?

Odgovor nismo dobili do zaključenja priloga. Ostaje otvoreno pitanje- šta je policija o ovom slučaju rekla tužiocu?