Borba protiv digitalnog nasilja

Tokom ove godine u inđijskim školama počeće primena projekta borbe protiv digitalnog nasilja. Projektom je predviđeno osnivanje radionica uz obaveznu edukaciju đaka, nastavnika i roditelja. U skladu sa ovim trendom istraživali smo koliko su društvene mreže bezbedne?

Među omladinom najzastupljeniji su Fejsbuk, Instagram, Tviter, Snepčet, a korisnici se samim spajanjem na Internet izlažu potencijalnim narušavanjem privatnosti.

Korisnici društvenih mreža i različitih aplikacija ističu da su svesni opasnosti ali da održavaju maksimalnu sigurnost na profilima.

Učenik S.M. redovno koristi društvene mreže ali je do sada imao i loše iskustvo – on ističe da je bilo neprijatnih iskustava, pretnji i pravljenja lažnih profila.

Ono što je zabrinjavajuće je to što se deca već od prvog razreda uključuju u virtuelni svet gde ih vrebaju brojne opasnosti .

Nebojša Živanović profesor informatike ukazuje da na internetu postoje opasnosti od pedofilije, prevara, krađe identiteta i mnoge druge opasnosti.

Najbitnije je da deca bezbedno koriste društvene mreže a tu je ključni faktor roditeljski nadzor.

Psiholog Nataša Miljanski kaže da bi bilo poželjno da računar ne stoji u dečijoj sobi kako bi roditelji imali uvid u sadržaje koje deca prate.

Naročito je značajno imati uvid u listu prijatelja sa kojima deca komuniciraju putem društvenih mreža.

Mirela Sedlan iz Crvenog Krsta naglašava da na društvenim mrežama može svako da se predstavi kako želi što predstavlja svojevrstan vid zamke.

Osim edukacije stručnjaci smatraju da je neophodno da roditelji ali i nastavnici imaju kompletan uvid u sadržaj koji deca prate na internetu kako ne bi postale žrtve tamne strane društvenih mreža.