Vratio se Ibis na Obedsku baru

Posle skoro pola veka, crni Ibis ponovo se gnezdi na području svetski poznatog rezervata Obedska bara. Ova ptica poslednji put je viđena početkom 60-tih godina prošlog veka, a 1997. godine pokrenut je projekat „Povratak Ibisa“, koji je podrazumevao spašavanje ugroženih prirodnih vrednosti Obedske bare. Na projektu su uspešno radili brojni volonteri i nadležne institucije.

Zadnje gnežđenje crnog Ibisa na Obedskoj bari zabeleženo je davne 1962. godine. Od tada je viđan samo u seobama. U želji da spasu Obedsku baru i povrate stari sjaj nadležne institucije i brojni volonteri pokreću projekat „Povratak Ibisa“.

Slobodan Puzović, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode istakao je značaj dugogodišnjeg rada i navodi da su revitalizovane brojne vlažne livade i bare, formirana vodena okna i unapređen vodni režim. I Ibis se vratio.

Ibisi su kolonijalne ptice i gnezde se u mešovitim kolonijama čaplji i kormorana. Veliku koloniju na Obedskoj bari moguće je videti sa osmatračnice, a stručnjaci iz nadležnih institucija proteklih dana su fotogfisali crnog Ibisa u letu, kao i mladunce na gnezdu.

Povratak crnog Ibisa ima veliki značaj ne samo za prirodu ovog Specijalnog rezervata, nego i za opštinu Pećinci, kazao je Petar Odobašić arheolog Turističkog info centra Opštine Pećinci.

Kada je projekat započet pre 20 godina, u velikoj koloniji na Obedskoj bari bilo je svega 3 vrste čaplji i oko 160 parova ptica. Danas kolonija broji 4 para Ibisa, 6-8 parova čaplje kašičare (koja se nije gnezdila punih 26 godina) i 950 parova ptica. Kako nam je rekao Slobodan Puzović, ovo je velika pobeda zaštitara prirode koji su se decenijama borili da ove vrste ptica ponovo vrate na prostor Obedske bare.