Uputi otišli u istoriju

Čekanje u redu za zakazivanje specijalističkih pregleda otišlo je u istoriju jer za pacijente to sada rade izabrani lekari u Domovima zdravlja. Više ne postoje papirni uputi i sveske za upisivanje termina, a liste čekanja se smanjuju na najduže mesec dana. Integrisani zdravstveni informacioni sistem – IZIS od 01. juna uveden je u većini zdravstvenih ustanova, a naša ekipa je proveravala kako on funkcioniše u Domu zdravlja u Pećincima, kao i šta o tome misle pacijenti i nadležni.

Pećinački Dom zdravlja kao i većina zdravstvenih ustanova od 01. juna, uveo je novi sistem zakazivanja, što svakako najviše znači upravo pacijentima, koji trebaju specijalistički pregled.

U praksi to znači da izabrani lekar zakazuje prvi slobodan termin kod specijaliste, a pacijent je u prilici da izabere lekara i ustanovu.

Prema rečima dr Vere Kerečki Pavković načelnika Opšte medicine, ukoliko se desi hitan slučaj, tj. slučaj da pacijent ne može da čeka pregled kod specijaliste, IZIZ program ima opciju za hitna zakazivanja bez čekanja.

IZIS program je zamišljen da se sve uradi na jednom mestu kod vašeg izabranog lekara, iako trenutno u praksi još uvek dolazi do problema.

Direktorka Doma Zdravlja u Pećincima Dubravka Cvetković Mičić kazala je za našu televiziju da je program zaživeo, ali da postoji problem ukoliko se na klinici pacijentu zakaže dodatan specijalistički pregled. U tom slučaju, prema njenim rečima, reaguje izabrani lekar i pronalazi se rešenje za pacijenta, dok taj segment programa ne zaživi.

Iako nisu sve zdravstvene ustanove primenile novi program zakazivanja, iz Doma zdravlja u Pećincima poručuju da pacijenti više ne moraju da idu od klinike do klinike i zakazuju preglede, bar za određene ustanove gde najviše i šalju svoje pacijente, a to su Zemunska bolnica, bolnica Bežanijska kosa, kao i specijalistički pregledi u Domu zdravlja u Rumi.