Šta očekuje poljoprivrednike kada je u pitanju cena kukuruza?

Šta očekuje poljoprivrednike kada je u pitanju cena kukuruza, sve više se postavlja ovo pitanje. Pad cene se beleži na berzama a rod koji se najavljuje od strane stručnjaka biće veoma dobar. Hoće li se nešto promeniti do prodaje prvih količina kukuruza, trenutno se nagađa.

Poljoprivrednici kažu da nikako ne bi voleli da se ponovi situacija kao sa pšenicom gde je rod izuzetan ali cena nije odgovarajuća. Ako je verovati po nalivanju zrna nakon oplodnje, fazi u kojoj se trenutno nalazi kukuruz u pojedinim delovima Srema u zavisnosti od vremena setve rod ove kulture će biti dobar. To, vodeći se višegodišnjim iskustvom, potvrđuju ratari koji se ozbiljnije bave proizvodnjom.

Rod kukuruza u Srbiji procenjuje se ove godine na oko šest miliona tona, jer su bili dobri vremenski uslovi, ističu i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kako je istakao državni sekretar Zoran Rajić na odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije, pod kukuruzom ove godine zasejano je 1.027.000 miliona hektara ili oko 10.000 hektara više nego 2015. godine. Po njegovim rečima: “Očekuje se da će proizvodnja biti dobra, jer smo do sada imali dobre vremenske uslove. To su ipak očekivanja, ali i podsećanja radi prošle godine smo do kraja avgusta imali dobre vremenske uslove, ali su se visoke temperature koje su se javile posle ipak odrazile na prinos.”

Cena kukuruza je definitivno pala još protekle nedelje na produktnoj berzi. Dugo je naša najzastupljenija berzanska roba kotirala na cenovnoj relaciji između 19,50 din/kg bez PDV i 20,00 din/kg, da bi  ove nedelje cena stigla do nivoa od 18,60 bez PDV. Tendencija pada je ove kulture i na svetskim berzama.

Jedan od zaključaka, nakon održanog odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije kako prenose mediji je i da se neutrošeni iznos sredstava u Ministarstvu poljoprivrede iskoristi za otkup kukuruza u predstojećoj berbi, jer se očekuje pad cene zbog najave velikih prinosa.

Strah kod poljoprivrednika koji su uložili dosta i očekuju zaradu postoji. Nadanja su da će cena ipak biti zadovoljavajuća a sve opet zavisi i od vremena koje je do sada bilo naklonjeno ovoj kulturi.

Visoki prinosi se očekuju a kakav će ishod biti do kraja avgusta ostaje da se vidi. Do tada paori prate stanje na berzama i očekuju koliko toliko prihvatljivu cenu za uložen trud i rad u fabrici pod vedrim nebom.