Kukuruz u fazi oplodnje

Ove godine velike količine kukuruza zasađene su u Sremu te samo na teritoriji opštine Ruma, Inđije i Iriga zasejano je oko 37.000 hektara. Kukuruz se trenutno nalazi u fazi oplodnje a očekivane vremenske prilike pogoduju daljem razvoju ove ratarske kulture.

Ova ratarska kultura zauzima najveće poljoprivredne površine u Sremu a po rečima stručnjaka očekuje se i dobar prinos. Polja sa kukuruzom izgledaju dobro, a ono što mu je trenutno neophodno jeste kiša, odnosno navodnjavanje.

Kako Ratko Milošević poljoprivrednik iz Platičeva ističe kukuruz na njegovim parcelama se čini dobar, a u slučaju manjka padavina tu je uvek metod navodnjavanja.

Trenutnoj fazi oplodnje kod kukuruza ne bi pogodovale ekstremne tropske temperature te se poljoprivrednici raduju najavljenom kišnom vikendu. Takođe, niska relativna vlažnost vazduha jeste jedna od mogućih pretnji za razvoj oplodnje kukuruza.

Savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Rumi Goran Drobnjak ističe da je zahvaljujući kiši u prethodnom periodu kukuruz ne oskudeva sa vlagom te da je postojanje iste neophodno baš zbog toga što je period oplodnje najosetljiviji, kritičan period.

Radovi na kukuruzu se neće obavljati do žetve koja je rezervisana za sredinu septembra.